Mer om meg

 

«Du skal tåle å se et dyr uten at du på liv og død må drepa det sjølv om du er jeger. 
Et dyr kan væra mye mer verdt levandes enn dødt…»

 

Jeg vil takke min far som var en ihuga jeger, fisker og friluftsmann for respekten for naturen, opplevelsene og inspirasjonen han sendte med meg videre i livet før han døde så alt for tidlig.

Nesten hver kveld kom grevlingen for å lete etter mat.
Jeg var ung og full av jaktlyst.
En gang jeg ville sette meg på post for å skyte den. Da fikk jeg tydelig og klar beskjed av mitt faderlige opphav!
Det han sa bet seg fast. 
Den fulle meningen bak det han sa forsto jeg vel ikke fullt ut før etter at jeg virkelig ble bitt av fotobasillen.

Min far var vel en fotograf han også på sitt vis. Hans objektiv var øynene og bildefilene var minnene han satt med i ettertid.

Som liten "ryss" husker jeg ferier som noe nær et mareritt hvis det innebar å dra til et sted hvor det ikke gikk an å fiske eller farte rundt i skog og fjell.
Heldigvis var ikke jeg den eneste i familien som hadde det slik. 
Kunnskap om elgjakt og tradisjoner, friluftsliv og gleden over natur, dyreliv og planter var en kunnskap min far heldigvis mente var vel så viktig som ei uke innestengt i et klasserom.
Søsteren min og meg var vel de eneste som hadde med meg lapp hjemmefra til skolen i flere år i månedsskiftet august/september med følgende beskjed: "...blir borte fra skolen første perioden i elgjakta. 1 uke fra og med 25. september. Hilsen Rolf Stenersen

Hele livet har interessen for natur, friluftsliv, jakt og fiske vært altoppslukende for meg.
Selvsagt er det moro å utforske nye steder men jeg er veldig opptatt av den "nære" naturen. Den som vi har rundt oss til daglig og de mulighetene for opplevelser som ligger der og hvordan lys, vær og årstider setter sitt preg på landskapet som vi så lett overser.

Som fotograf er hovedtanken min å forsøke å fange stemningen og øyeblikket mer enn kun å presentere bildet som resultat av mekanisk teknikk.
Forsøke å bevare det som eksisterer der og da. 
Den lille stunden som aldri mer ville blitt kunne gjenopplevd og delt med andre på samme vis hadde det ikke vært for kameraet som fanget det.
Selvsagt er teknikken viktig. Uten den ikke noe bilde men for meg er "feelingen" i bildet viktigere enn å demonstrere hva utstyret duger til.
Videre jobber jeg på lag med naturen og på premissene til dens innbyggere.
Når jeg jobber med ville dyr og fugler prøver jeg alltid å ha fokus på at jeg er deres gjest og sørger for å forstyrre minst mulig.
Dette er noe jeg forsøker å ivareta fra planleggingsfasen når jeg skal ta bildet - enten for meg selv eller for kunde -  og gjennom hele prosessen fram til bildet presenteres i sin ferdige form.

Jeg fotograferer digitalt - stort sett i "råformat" (RAW) - slik at bildene må fremkalles på pc.
Årsaken til dette er at man da har mulighet til å hente ut mer datainformasjon fra bildet under redigeringsprosessen og at man kan justere hvitbalanse og toneforløp i bildene på en langt friere måte enn hvis kameraet skulle gjort mesteparten av jobben.
Til bearbeidelse og redigering av bildene bruker jeg først og fremst Adobe Lightroom.
Av og til blir også Photoshop Elements samt Perfect Photo Suite benyttet.

Jeg bruker ulike Nikon kamera med Nikon og Sigma objektiver med brennvidde fra 17 - 500 mm.
Uansett hvordan man vrenger og vrir på det så er det likevel ikke kameraet men fotografen som lager bildene.
Det viktigste at man finner ut hva man har behov for og liker  - lærer å bruke det og utnytte de mulighetene utstyret gir.
Naturen er en læremester. Det er først og fremst gjennom turer og rekognosering i skog og mark man tilegner seg den kunnskapen som er viktig å ha som naturfotograf.
Gjennom erfaring, planlegging, feiling og prøving lærer man - men det tar tid.
Tiden man bruker på naturens skolebenk er full av opplevelser og syn man ikke får bilder.
Man lærer etter hvert at verdien av natur og dyreliv ikke alltid kan eller bør måles i penger...

Fullt utlært blir man heldigvis aldri. 
Det å lære er givende og moro.
Mister man gleden ved å oppdage nye ting blir man mentalt fattig.
Det er sagt at jo mer man lærer, jo mindre oppdager man at man kan.
Jeg synes dette illustreres veldig godt av noe en gammel elgjeger med flere hundre elg på samvittigheten sa da han ble spurt om hvorfor elgen "står" for løshund:
-"Tja...
På 70-tallet var jeg sikker på hvorfor...
På 80-tallet hadde jeg en teori...
-men nå i dag har jeg ikke peiling!"

Alle bildene er "ekte"  dvs at ikke manipulert i den grad at objekter er "limt inn" i annet bilde etc med mindre det er tydelig angitt!
Alle bildene er av ville dyr/fugler med unntak av bilder merket "kontrollerte forhold" som er av dyr/fugler tatt i hegn, inngjerding etc.